Afdrukken

Adviseur ondernemingsloketten - Coördinator (M/V/X)

 

Omwille van de leesbaarheid wordt in deze functiebeschrijving de mannelijke vorm gebruikt om bepaalde rollen te beschrijven. Termen zoals bijvoorbeeld « medewerker », « chef » of « gebruiker », hebben zowel betrekking op vrouwen als op mannen.

 

Identificatie van de functie

Functiecode : DEC505

Niveau: A

Klasse : A3

Functiefamilie : Tactisch leidinggevenden

Beroepscategorie : 03. Economie (EC)




Doel van de functie

Het beheren en coördineren van de dienst Ondernemingsloketten

teneinde

op een efficiënte wijze de doelstellingen van de dienst Ondernemingsloketten te bereiken in overeenstemming met die van de algemene directie KMO-beleid en de FOD, ervoor te zorgen dat de ondernemingsloketten hun wettelijke taken en verplichtingen op een uniforme en correcte manier uitvoeren en zo de rechtszekerheid voor ondernemingen te bewaren.

 

Resultaatgebieden
Als
leidinggevende
    het coördineren en leiden van de medewerkers van de dienst Ondernemingsloketten

teneinde

    een correcte en snelle uitvoering te bekomen van de toepassing van de programmawet door de ondernemingsloketten.

 

Voorbeelden van taken
  • Het op regelmatige tijdstippen organiseren van en deelnemen aan vergaderingen van de dienst Ondernemingsloketten met als doel het bereiken van een eenvormig standpunt ten aanzien van de ondernemingsloketten in verband met de toepassing van de wetgeving.
  • Het organiseren van de werkzaamheden van de dienst Ondernemingsloketten. Dit houdt onder andere in het verdelen van de taken onder de medewerkers aan wie leiding wordt gegeven.
  • Het geven van concrete instructies bij de te behandelen dossiers aan de medewerkers.
  • Het verlenen van bijstand aan de medewerkers bij complexe dossiers.
  • Het waken over het eenvormig optreden, de kwaliteit en de afwerking van het werk van de medewerkers, het opvolgen en implementeren van de wijzigingen als gevolg van de aanpassing van de Richtlijn 2005/36, het organiseren van de controle op de ondernemingsloketten in samenwerking met de Economische Inspectie.

 

Als
eindverantwoordelijke dossiers ondernemingsloketten
    het opnemen van de rol als eindverantwoordelijke betreffende de aanvragen om EG-verklaringen en de werking van de ondernemingsloketten

teneinde

    de correctheid en volledigheid van de dossiers te controleren

 

Voorbeelden van taken
  • Het nazien van de dossiers in verband met de tarifering door de loketten en hieromtrent rapporteren aan de bevoegde instanties/perso(o)n(en).
  • De boekhouding van de ondernemingsloketten controleren, in samenwerking en overleg met de Economische Inspectie.
  • Het verspreiden van alle nuttige informatie aan de ondernemingsloketten, onder andere in het kader van de taak als helpdesk voor de één-loketten.
  • Het viseren van alle zaken die ter beslissing worden voorgelegd aan het management en de Minister

 

Als
beleidsadviseur
    de minister van Middenstand via de directeur-generaal en de adviseur-generaal adviseren betreffende de werking van de ondernemingsloketten

teneinde

    de werking van de ondernemingsloketten te evalueren en te verbeteren

 

Voorbeelden van taken
  • De financieringswijze van de ondernemingsloketten evalueren en eventuele wijzigingsbesluiten opstellen.
  • Nagaan of de ondernemingsloketten alle vergunningsaanvragen binnen en buiten scope van de Dienstenrichtlijn behandelen.
  • De aanpassingen en aanbevelingen van de Europese Commissie op het vlak van de één-loketten communiceren aan alle betrokken partijen.

 

Als
vertegenwoordiger
    het vertegenwoordigen van de dienst Ondernemingsloketten

teneinde

    het overleg mogelijk te maken met de ondernemingsloketten, de Kruispuntbank van Ondernemingen, de Voorzitter van het Directiecomité, De Europese Commissie, ...

 

Voorbeelden van taken
  • Deelnemen aan vergaderingen met de ondernemingsloketten, de beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen, de ICT-dienst van de FOD en andere openbare diensten.
  • Het beantwoorden van alle vragen komende van de ondernemingsloketten, de KBO, de Voorzitter,..
  • Het noteren van de problemen die zich stellen in verband met dossiers van de ondernemingsloketten en deze problemen signaleren aan de bevoegde instanties/perso(o)n(en).
  • Het innemen van een standpunt inzake dossiers van de ondernemingsloketten.
  • Deelnemen aan de EUGO-vergaderingen van de Europese Commissie in verband met de werking en evaluatie van de één-loketten en deelnemen aan vergaderingen en werkgroepen in het kader van de implementatie van een elektronisch één-loket.

 

Als
intern raadgever/adviseur
    het adviseren van de adviseur-generaal

teneinde

    de werking van de dienst Ondernemingsloketten en de algemene directie KMO-beleid te coördineren

 

Voorbeelden van taken
  • Deelnemen aan vergaderingen
  • Het plegen van overleg met de adviseur-generaal in verband met de werking van de dienst en de algemene directie
  • Verbeteringen voorstellen met betrekking tot de werking van het Belgische model inzake één-loketten en de ontwikkeling van een volwaardig elektronisch één-loket zoals bepaald in het PSC-Charter van de Europese Commissie.

 

Als
contactpersoon
    toezien op, het coördineren en bewaken van de kwaliteit van de het verstrekken van informatie aan de burger/de ondernemingsloketten in verband met de wetgeving op de ondernemingsvaardigheden, de wetgeving op de KBO en de ondernemingsloketten.

teneinde

    een bevredigend antwoord te kunnen geven op de gestelde vragen

 

Voorbeelden van taken
  • Het aanpassen van de informatie op de website van de FOD
  • De ondernemingsloketten informeren over de standpunten en evaluatie van de Europese Commissie met betrekking tot de werking van de één-loketten in België
  • Overleggen met Fedict, DAV en de Kanselarij over de inhoud en werking van www.business.belgium.be en de productencataloog en de verdere evolutie naar een volwaardig elektronisch één-loket.

 

 

Positionering
De functie krijgt leiding van

adviseur-generaal

 

De functie geeft leiding aan een groep van : 11-50 medewerkers van Niveau A /SW Niveau B Niveau C Niveau D

 

Technische expertise
Technisch competentieprofiel

Om het technisch competentieprofiel op te maken, staan het technisch competentierooster of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.

 

Generiek competentieprofiel

Om het generiek competentieprofiel te bepalen, staan het boek met de generieke competentieprofielen of de applicatie Crescendo tot uw beschikking.